PÄÄSIVU
MUSEO
AJANKOHTAISTA
Tiedote 18.6.2010: Välirauha-näyttely avattu
Eversti Ilkka Puukan puhe 16.6.2010
Tiedote 14.6.2007
Tiedote 14.9.2007
TEEMANÄYTTELYT
KÄSIKIRJASTO
KUVIA
TIETOISKUJA
KOULUILLE
KUVAGALLERIA
KUVAGALLERIA2
VETERAANITARINAT
HANKETIEDOT
LINKIT
IN ENGLISH
PÅ SVENSKA
EN FRANCAIS
AUF DEUTSCH
 
 Sijaintisi: PÄÄSIVU / AJANKOHTAISTA 
  Tiedote 18.6.2010: Välirauha-näyttely avattu
  Eversti Ilkka Puukan puhe 16.6.2010
  Tiedote 14.6.2007
  Tiedote 14.9.2007

AJANKOHTAISTA

 

Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo täyttää 25 vuotta

Säkylän Köörnummessa sijaitseva Säkylän Talvi- ja jatkosotamuseo aloitti toimintansa v 1990 Säkylän Vähäkylässa entisessä kanalassa. Museon perustaja sotakamreeri Ilpo Nurmi toimi Talvisotaelokuvan puvustajana ja varustajana. Elokuvan valmistumisen jälkeen koottiin käytetyistä puvuista ja esineistä näyttely joka sai yllättävän suuren suosion. Tästä tuli museon perustajalle mieluinen haaste ja näyttelyä laajennettiin ja kehitettiin vuosien varrella laajem-maksi ja täydellisemmäksi kertomaan kävijöille sodan historiaa. Näyttely kiersi mm Loimaalla, Huittisissa, Vammalassa, Turussa, Porissa ja Kankaanpäässä. Kun näyttelyä alettiin kutsua museoksi, niin museoviranomaiset antoivat määrittelyn millainen museon pitää olla. Museo päätettiin rakentaa ohjeiden mukaiseksi. Vuodesta 2006 - 2007 museo sai maaseudun kehittämisrahaa ja museon tilat saatettiin ohjeiden mukaisiksi. Museoon palkattiin alan ammattilaisia luetteloimaan esineistö ja rakentamaan perusnäyttely joka säilyy vuosittain vaihtuvien teemanäyttelyiden runkona.

Museossa on laaja alan kirjallisuutta käsittävä kirjasto jossa voi suorittaa historian tutkimuksia. Museossa on vuosittain vaihtuva teemanäyttely joka avataan kesäkuussa. Teemanäyttelyjen aiheina on ollut mm: Talvisota, Pikkulotat ja sotilaspojat, Kotirintama ja naiset sodassa, Panssarintorjunta, Sota-ajan huolto, Tykistö ja epäsuora tuli, Ilmatorjunta, Pioneeritoiminta, Kenttäposti, Lotat ja suojeluskunnat, Tie jatkosotaan, Asemasota ja puhdetyöt Torjuntavoitto 1944 ym.

Museossa on järjestetty koululaisille historian oppitunteja ja tietoiskuja yleensä keväisin luokkaretkien aikaan. Vierailujen aikana on ollut tilaisuus pukeutua sota-ajan asuun ja kuvata vaikka nettiin tai omaksi iloksi. Museon esittelyt ulkomaalaisille turisteille kesäaikaan voidaan suorittaa suomenkielen lisäksi englanniksi, ruotsiksi, saksaksi ja venäjäksi. Ulkomaalaisille kävijöille Suomen taistelu itsenäisyyden säilyttämiseksi herättää yleensä ihailua ja historian tosiasiat tulevat selviksi museovierailun kautta. Museon tulevaisuus on turvattu v. 2007 perustetun Säkylän talvi- ja jatkosodan säätiön kautta. Museolla on pitkäaikainen vuokrasopimus ja toimitilat on rakennettu museotoimintaa varten.